purple

reflektioner

Jag har fortfarande svårt att fatta att jag har tagit de första stora stegen mot min sk. karriär.

Den 23:e oktober 2006 började då frisörutbildningen på FrisörCentrum i Bromma. Alla var vi nog lika nervösa, men det gick snabbt över. Efter lite pinsamma lekar och presentationer så kände jag mig faktiskt hemma. Haha, sällan har jag väl skrattat så mycket! 80 veckors utbildning hade börjat.

När jag var 14 år klippte jag av mig mitt midjelånga ljusa hår med en kökssax, och färgade resterande Robyn-inspirerade page svart på en toalett på fritidsgården i byn.

Sedan dess har jag haft ett kärt förtroende till friseringsdon, det var en salig blandning av kökssaxar, köksknivar och rakblad. Jag tog vad jag hade, det var bara fantasin som satte stopp.
Vi var två tjejer som brukade sätta saxen i håret på varann, och tjusningen med det hela var att eftersom vi inte bestämt innan hur det skulle bli, så blev vi aldrig, eller sällan, missnöjda.
Av nog förståeliga skäl har vi därför varit relativt korthåriga de senaste 12 åren!

Jag har mamma att tacka för att jag sökte till frisörutbildningen, annars hade jag nog fortfarande tragglat mig fram på nåt callcenterföretag mitt ute i ingenstans och mumsat kebab på luncherna.

En av de häftigaste saker jag varit med om hittills var när jag vann Long Hair Up i Frisör Skol-SM i maj '07. När jag satt där och lyssnade till juryns motiveringar till tredje- och andrapristagare, så tänkte jag bara: "Jaha, blev hon 3:a, och hon 2:a, då har ju inte jag nån chans", och nervositeten utbyttes till lätt besvikelse.
Snacka om att jag blev spak när jag blev uppropad som förstapristagare! Jag tror till och med att jag tappade kameran i golvet, adrenalinkicken gjorde att minnet är lite suddigt i just det ögonblicket.

Efter Frisör Skol-SM har jag hunnit att vara med i både IAHS i England och gjort det stora Gesällprovet.

Vilken träning inför IAHS säger jag! Två tävlingscoacher, Roger och Annelie, har varit på skolan med oss och tränat oss i både klippning, föning och långhårsteknik. Attans vad de är duktiga! Jag känner verkligen att de dagarna av träning har gett jättemycket!
Vi var 6 elever från FrisörCentrum som åkte iväg för att tävla i England. Tillsammans kammade vi hem hela 6 priser!

Själv vann jag överlägset i momentet Golden Scissors Men Look Alike. Tydligen hade den engelske domaren blivit helt hänförd över min klippteknik! Haha, där ser man! Jag kom 4:a i momentet Long Hair Up, och det är jag fortfarande lite besviken över, men det tröstar i alla fall lite att veta att jag fick fler förstaplatspoäng än den som vann!

Gesällprovet. Vad ska jag säga? Jag var helt bombsäker på att det var minst två moment som jag knappt klarade G på, och när det sedan visade sig att jag fått bara MVG och VG, ja, då höll jag på att ramla av stolen! Där fick jag verkligen bevis på hur självkritisk jag är!

De här 1,5 åren har verkligen gått tokfort, och nu är det alltså dags att börja jobba på allvar.
Dags att ta sig an världen, och med de fina betygen, diplomen, medaljen och pokalen så känns det ändå som att det är en piece of cake.


Anna-Karin