Uppsaettning Det här är en variant på en klassisk uppsättning där jag arbetat med renkamning och loopar. Stilen i nacken är inspirerad av en traditionell svinrygg, men med fyra sektioner istället för två.
Luggpartiet är indelat i en snedbena, vilket jag drog i en loopliknade form med öglan till höger, och fäste med ett dekorativt spänne.
I denna uppsättning har jag gjort två fästen, ett bak där svinryggen fästes i ett T-fäste, och ett där jag ville ha tyngdpunkten, alltså vid apex.
Fler bilder: Höger Fram Bakspansk knut I den här tidlösa uppsättningen som kallas spansk knut har jag enbart använt mig av ett fäste, långt ned i nacken. En teknik som rekommenderas är att använda sig av ett hårnät med hårnålar fastsatta i båda ändarna av hårnätet, som i surras fast runt hårtofsen för att minimera risken att uppsättningen rasar.
Allt hår kammas bakåt för att få tyngpunkten i nacken som är karaktäristiskt för den spanska knuten.
Renkamningen är ett viktigt moment, liksom formen på looparna.
Fler bilder: Baktvinning Att använda sig av tvinning är spännande i en uppsättning. I detta fall har jag medvetet dragit ut några öglor ur tvinningarna för att få en överdrivet "slarvig look". Man kan använda sig av en eller flera tofsar i tvinning, och här har jag jobbat med två. Jag började med att dela in håret i en mittbena, och tvinnade från höger sida, diagonalt bakåt, för att slutligen hamna under örat på vänster sida.
Den tofs som blev över formades till en ögla över örat och tinningen och den touperade änden lät jag vara som den var för att få ett tuffare intryck.
Fler bilder: Vänster Fram Bakutbakad flaeta Den här frisyren är uppbyggd på samma sätt som den ovan. Riktningen på frisyren går från höger sida, diagonalt bakåt och avslutas över vänster öra som en ögla.
Här har jag istället använt mig av en utbakad fläta, med tre blanka, rena sektioner i flätan.
Kan med fördel dekoreras med blommor då den känns romantisk och mycket kvinnlig.
Kan också fungera som bas i en bruduppsättning.

Fler bilder: Höger Fram Bakbruduppsättning Bruduppsättning kan man göra med mycket olika tekniker, och här har jag tvinnat håret för att få tyngdpunkten högt uppåt och bakåt.
Ett fäste på den högsta punkten på huvudet, och där utgick jag ifrån när jag tvinnade 2/3 av håret.
Den sista tredjedelen delade jag i fyra delar, och gjorde släta blanka flätor att linda runt tvinningarna för att fungera som ett diademfäste.
Denna uppsättning är mest användbar tillsammans med diadem och slöja.
Fler bilder: Höger BakAssymetrisk uppsättning I en assymetrisk frisyr är det väldigt roligt att kombinera olika stilar, alltifrån renkammat och klassigt, till det lite busigare. Här måste man tänka på formen och positionerna samt storleken på tofsarna. Jag upptäckte att blandningen av rund och oval form kan ge en oväntad balans eller obalans i frisyren.
På vänster sida har jag koncentrerat mig på renkammat och loopar, på den högra har jag gjort en lite busigare motsvarighet med överdrivet slarviga inbakade flätor, uppbyggda på en grund av loopar.
Fler bilder: Höger FramLånghårsuppsättning fram Den här uppsättningen tävlade jag med och vann första pris i Frisör Skol-SM 2007. Det är en assymetrisk uppsättning, där jag blandat slätkammade loopar med utdragna, överdrivet slarviga flätor i olika storlekar. Jag har även touperat en del partier i knutarna för att få en skarpare kontrast mellan slätkammat och busigt.
Till fästena har jag använt mig av dubbla gummisnoddar fastöglade på hårnålar och tvinnat dem runt tofsarna.
För att flätorna skall hålla ihop utan att behöva använda gummisnoddar, touperade jag ändarna en aning.
Fler bilder: Höger Vänster BakBaluppsättning Baluppsättningar hör våren och sommaren till. En bra bas att börja med är att göra ett fäste med toupering och hårnålar strax vid kronlinjen, och slätkamma höger och vänster partier bakåt mot fästet.
Luggpartiet kan man då göra allt ifrån lockigt, plattångat, crepat eller rent av rockabilly-inspirerat.
Där är det bara fantasin som sätter stopp.
Större delen av hjäss- och nackhåret har jag tvinnat i knutar för att få en spännande struktur i uppsättningen.
Fler bilder: Höger Bakassymetrisk uppsättning Det här är ett försök att göra en assymetrisk frisyr genom att använda mig av crepade partier. Slätkamningen finns bara i de raka partierna och inte alls i tofsarna.
"Bubblorna" i tofsarna drog jag helt enkelt fram med den ena handen medan jag höll i passén ganska långt ned med den andra handen. Mer definierade bubblor får man genom att använda en pinnkam.
Fler bilder: Höger Bak Vänsterstreetfashion herr I streetfashion jobbar man mycket med föning och styling, för att på bästa sätt framhäva frisyren som man har klippt. Denna docka har jag dock bara fönat och stylat, ej klippt.
Jag har bottenfönat och formfönat vågor och riktningar med en dubbelborste, och softat till toppar i bl.a luggen med en rundborste.
För att framhäva rörelserna i håret använde jag en chateringskam. Kom ihåg att en bra föning gör det största jobbet, inte produkterna.
Fler bilder: Bak Vänster Framlånghårsuppsättning Ytterligare en assymetrisk uppsättning med flätning och touperade partier. Här har jag kombinerat dem med släta loopar också, och crepade vippor för att få ett mjukt intryck. Ett parti vid ansatsen i pannan fick bli en luftig och bubblig lugg.
Flätorna är uppbyggda på ett fäste mitt på kronlinjen, och looparna på ett fäste bakom örat.
Tips! Använd sprayvax när du gör släta loopar! De blir glansiga och fina, och dessutom lättare att forma och arbeta med.
Fler bilder: Bak Höger Framtävlingsfrisyrer Detta är mina tävlingsbidrag till uttagningen till IAHS, en internationell tävling för frisörskolor.
Resultatet blev att jag fick flest förstaplatsplaceringar på både Long Hair Up och Male Street Fashion Styling!
På grund av lottning av dockor så fick vi helt enkelt göra det bästa av situationen.

Jag har på båda dockorna tänkt assymetriskt. På herrstylingen har jag främst använt mig av en Denman borste och stålkam.
Fler bilder: Bak Höger Vänster


Long Hair Up Den här uppsättningen var mitt bidrag i momentet Long Hair Up i IAHS-tävlingen i England.
Eftersom jag bara hade 35 minuter på mig att göra uppsättningen från att allt hår var bakåtkammat till färdig frisyr, så var det tvunget att lägga på ett kol för att hinna!
Jag jobbade här med crepade tofsar i en spännande kombination av flätning och slätkamning.
Crepning av håret gör det lättarbetat och strukturen är annorlunda.

Fästena är gjorda med så kallade kroksnoddar, en snodd med krokar i båda ändar som man sedan virar runt tofsen. Snabbt och enkelt!

Jag kom fyra med den här uppsättningen, men det tröstar i alla fall lite  att veta att jag fick fler förstaplatspoäng än hon som vann!
Fler bilder: Bak Höger Vänster


Men Look Alike Det här var mitt bidrag i momentet Golden Scissors - Men Look Alike i IAHS-tävlingen i England.

Alla tävlande fick en varsin bild med samma frisyr på. Poängen var att klippa och styla sin herrdocka så att den blev så lik den på bilden som möjligt.

Jag fick förstaplatspoängen av alla domarna, så jag vann guldmedaljen!

Jag började med att klippa in själva längderna på frisyren, och sedan metodiskt effilera ur med både sax och kniv för att få ett spretigt intryck.

Föningen är gjord med dubbelborste för att få lyft i botten, stålkam för att få in tighta sidor och shateringskam för att få snygga separationer i topparna.
Fler bilder: Bak Höger Vänster