curly hair short hair styling flattened hair

stylingprodukter

Spray

En mjuk hårspray används bland annat under själva stylingen vid ex. uppsättningar, och en hård hårspray efter stylingen. Den fixerar din frisyr
när du har format den så som du vill ha den så att den håller hela dagen/kvällen.
Det finns en hel uppsjö av styrkor på hårspray. Läs på förpackningen för att hitta rätt styrka för ditt ändamål.


Vax och creme

Mångsidiga produkter för extrema frisyrer där endast fantasin sätter gränserna. Ett allmänt tips är att använda vax och cremer sparsamt. De är väldigt dryga och det är alltid lättare att lägga till mer än att ta bort överflöd.


Gele

Skapa hårda och extrema frisyrer eller en häftig wetlook. Gelé ger dig möjligheter att testa gränserna för din frisyr.


Mousse

Forma lockar eller föna en rak frisyr – mousse ger dig stadga och ett formbart hår. Applicera mousse i fuktigt hår och föna sedan önskad frisyr. Börja med att ta en liten boll mousse i handen och fördela det med båda händerna i håret. Krama in det i håret för att framhäva lockar.
Även här finns det olika styrkor att välja mellan, men ett råd är att använda en ganska mjuk mousse, resultatet blir annars lätt för hårt och "pinnigt".


Finishprodukter

Den sista touchen läggs med finishprodukter.
Ger din frisyr strålande glans, tämerj frizziga hårstrån eller definierar lockarna. Det kan vara allt från lite hårdare hårspray, glansspray, glansvax eller serumdroppar.


Stylingtekniker


Styling med locktång

För att få längre hållbarhet när du använder locktång, kan du prova med att spraya hårspray på håret innan du lockar. Det gör oftast lockarna lite blankare och spänstigare.

 

Styling med spolar (kalla eller varma)

När du ska använda spolar bör du spraya det torra håret med en mjuk spray.
Ta den första tofsen, kamma eller borsta den slät, spraya och sedan tvinnar du tofsen innan du snurrar in den i spolen. Effekten blir en korkskruvslock.
Upprepa på på de partier du vill ha lockarna.
När spolarna suttit en stund/svalnat tar du bort dem och sprayar med hårsprayen igen. Slutligen håller du huvudet upp och ner och "rufsar till" håret så att lockarna separerar sig och blir luftiga.
Använd hellre en för mjuk än en för hård spray.Håret delar sig i virveln på hjässan

Det här problemet går att råda bot på med rätt stylingprodukter, men främst rätt stylingteknik. Vid föningen ska du föna håret i motsatt riktning det växer. Det får hårstråt att resa sig och lägger sig inte platt i virveln. Föna inte håret platt mot huvudet då det framhäver virveln.
Det lättaste sättet att föna bort en virvel är att använda en borste.
Om du har en mycket kraftig virvel, undvik att ha kort hår just där, längre hår tynger ner och dämpar spretiga tofsar.Föningsteknik med eller utan borste

Det första du bör tänka på är om du vill ha en volymföning eller inte.
Använd alltid en föningsprodukt för att dels få den stadga du behöver, och dels för att skydda håret från värmen. Mousse och fönlotion är de vanligaste produkterna.

Vid föning av långt hår kan du med fördel använda rundborstar i olika storlekar. Genom att växla i storlekarna under föningen kan du få mer eller mindra lockighet, men framför allt, du får ett blankt och slätt hår. Kom bara ihåg att föna håret innifrån och ut, fjällskikten i håret sluts då lättare, och håret blir mjukare.

För att få volym är det viktigt att du med hjälp av borsten borstar håret i motsatt växtriktning och fönar i botten innan du fönar längderna. Ganska hög värme krävs för att det ska bli resultat.

Kort hår fönas bäst med fingrarna, men vill du ha mer volym funkar de mindre borstarna bäst.

Tips! För maximal volym utan att krångla till det med borstar, applicera mousse i håret närmast hårbotten, kamma eller borsta utåt på längderna. Du ska ha mer produkt närmast hårbotten än på längderna. Föna håret med huvudet upp och ner.