Har Du frågor om hårfärg? Besök min blogg! Där finns mycket material att tillgå, och Du kan även ställa frågor genom att kommentera. Välkommen!

Klicka här: blog.frisörska.se

10 tips från frisören

Att skaffa rätt hårfärg är inte så svårt som man kan tro, en regel du bör följa i de flesta fall är att hålla dig till färger som matchar din hudton och komma fram till om du passar bäst i en hel jämn färg över hela håret eller slingor och effekter.
Sedan är det ju upp till dig om du väljer att gå till en professionell frisör eller färgar håret själv hemma.
Här följer 10 tips och tricks om hur du till exempel undviker fel färger.


1. Att färga eller slinga, det är frågan.

Man har kommit fram till att korthåriga kvinnor oftast är snyggast i en jämn färg över hela håret, och att de med halvlångt till långt hår är snyggast med slingor och effekter, speciellt runt ansiktet. För att få en så naturlig look som möjligt kan du kombinera upp till fem olika toner i slingorna.

Tänk på att utväxten blir synlig snabbare vid en helfärgning än vid slingor, eftersom håret växer ungefär 1 cm i månaden.
En färgning brukar behöva underhållas var fjärde till var åttonde vecka, medan slingor kan hålla i upp till två eller tre månader.


2. Välj rätt färgton.

En del människor passar i vilka färger som helst, men de flesta gör inte det. Om du väljer fel färg till din hudton kan helhetsintrycket bli väldigt fel. Här har jag skrivit ner lite regler som det är valfritt att följa:

 • Har din hud en rosa ton? Undvik röda toner. Blonda, beiga och ljusbruna toner passar dig bäst.

  charlize theron
  drew barrymore jessica alba

  Charlize Theron

  Drew Barrymore

  Jessica Alba

 • Har din hud en gul ton? Guldiga toner är inget för dig. Håll dig hellre till lite kallare färger som ljusbrunt, brunt och mörkbrunt.

  eva longoria jennifer lopez nicole scherzinger

  Eva Longoria

  Jennifer Lopez

  Nicole Scherzinger


 • Har din hud en beige ton? De flesta färger passar dig, men ingen är snygg i alltför gula toner, och för mörka toner får ofta den med beige hudton att se blek ut.
gwen stefani angelina jolie julia roberts

Gwen Stefani

Angelina Jolie

Julia Roberts

Hur du vet om du skulle vara snygg som blond:

Hade du blont hår som barn, så har du förmodligen rätt hudton för att passa som blond när du är vuxen.

Är du osäker på vad det är för färg du ska välja?

Det är lättare att börja med att utesluta den eller de färger du INTE vill ha, ex. inga röda toner osv. 
En färgkarta är till stor hjälp när du ska välja rätt färg. Kom ihåg att kanske inte alla färger passar just ditt hår och din hudton så låt din frisör hjälpa dig i ditt val, så att ni tillsammans kan komma fram till ett beslut.

Passar du bäst i varma eller kalla färger?

Man kan säga att om du känner dig mer bekväm i att bära silversmycken framför guldsmycken, så passar du bäst i kalla färger. Men Ibland kan det faktiskt bli ursnyggt om man kombinerar hårfärger i varma och kalla toner.3. Olika typer av slingor och effekter.

Det finns fyra olika typer av slingmetoder man kan använda sig av:

Folieslingor - Passar bäst till halvlångt till långt hår. Effekten kan variera från att vara tunna, fina slingor som upplevs som ett skimmer (vävning) eller lite kraftigare, mer randiga effekter (hela passéer).

Slinghätta - Passar bäst till kortare hår. Effekten blir tunna fina slingor för att få ett jämnt resultat. Kan med fördel användas för att trolla bort utväxten.

Fri hand - Här "målar" man på slingorna med ex. pensel, kam eller applikatorflaska. Den här metoden är smidig då man kan lägga slingorna precis där man vill ha dem.

Hela partier - Används ofta när man vill kombinera olika färger i större fält, ex underhåret i en färg och överhåret i en annan. Avskiljs ofta med folie för att färgerna inte ska blanda sig.


4. Hur du på rätt sätt blir (eller förblir) en snygg brunett.

Här kommer tips när du ska färga håret mörkt:

Har du blonderat eller naturligt ljust hår? För att få en snygg brun färg över hela håret kan det behövas en rödpigmentering före färgbehandlingen. Det innebär att man tillsätter extra mycket röda pigment för att den bruna färgen inte ska slå mot grönt sedan. Man kan också välja en rödare nyans på färgen. Detta kan vara bra att tänka på, men rekommendationerna kan vara olika beroende på vilken färgprodukt man använder.

Är du blek så var försiktig med de allra mörkaste nyanserna eftersom det kan få dig att se ännu blekare och äldre ut. Precis som vid blonda och ljusa färger är det bäst att du till att börja med håller dig till nyanser nära din naturliga hårfärg.
Det är också smart att prova med en toning första gången.

Det är stor skillnad mellan brun och brun. Brunt för mig kan vara för rött, för grönt eller för svart för dig, därför brukar det sägas att brun hårfärg är den svåraste att få till.

För att behålla den bruna färgen längre, använd shampo och balsam för färgat hår, inpackning med bruna färgpigment eller toning i den nyans du har på håret.


5. Färga själv hemma?

På senare tid har hemma-kiten slagit igenom stort på marknaden.
Självklart är det ett billigare alternativ än att gå till frisören och färga håret, men det kan också vara en riktigt dålig investering. Ofta slutar det med att du får boka tid hos frisören i alla fall för att du inte blivit nöjd med färgen.

Skulle du i ändå välja att färga själv hemma, rekommenderas en toning isället för en permanent färg, och då i en nyans som ligger nära din nuvarande hårfärg.
En toning tvättas nämligen ur efter ungefär 8 tvättar.


6. Hur du döljer det grå.

Grått hår kan vara väldigt svårfärgat eftersom det är av en hårdare kvalitet än hår som inte är grått. Det har svårt att ta till sig pigmenten i färgen.

En toning i en nyans ljusare eller samma ton som din naturliga hårfärg kan vara passande då du har mindre än 15 % grått hår. Det får de grå stråna att smälta in bättre i färgen.

Om du har mer än 15 % grått hår, föreslås en permanent hårfärg som går åt det kalla askiga hållet, det får de grå stråna att se blonda ut.

Det enda som täcker grått hår till 100% är permanent hårfärg.

När du blir äldre är det inte bara hårstråna som kan förlora pigmenten (bli grå), även huden får en helt annan ton. En färgning ger ett otroligt lyft och framhäver de egna färgerna i ögon och hud.


7. Utväxt.

Om du tidigare färgat håret och fått en utväxt, skall färg användas på utväxten, och ev. toning på längderna för att fräscha upp färgen. Använd aldrig färg på redan färgat hår, det sliter onödigt mycket på hårstråna.

Ungefär sex till åtta veckor tar det innan en utväxt syns på ett färgat hår.
Om du har slingor med utväxt kan du be din frisör att göra folieslingor eller använda slinghätta för att bättra på utväxten i botten.

Tänk på att det är ganska svårt att göra slingor i bara utväxten, så att överlåta jobbet till en frisör är en bra idé. Resultatet blir annars lätt randigt och/eller prickigt.8. Efter färgbehandling.

Har du lagt ner mycket pengar på att färga håret, borde du investera i bra produkter för färgat hår såsom shampo, balsam och inpackning.
Det finns mycket att välja på, men ett säkert kort för att få färgen att hålla sig fräsch längre är att en gång i veckan använda ex. shampo med färdiga pigment.


9. Är du missnöjd med färgen?

Dra dig inte för att gå tillbaka till salongen där du gjorde behandlingen. Det finns många olika sätt att fixa en färg som blivit fel.

Avfärgning är ett alternativ. De flesta salonger använder sig av en speciell avfärgningsprodukt, och det är det skonsammaste sättet att korrigera eller ta bort en toning eller färg.
Det tar endast bort de konstgjorda pigmenten i håret, de som tillsätts vi toning och färgning. De naturliga pigmenten i håret påverkas inte.
Det innebär alltså att om ditt hår inte är naturligt blont, blir du inte blond vid en avfärgning heller. Undantag är om du blonderat håret innan färgning.

En speciell blonderingsblandning kan också kallas för avfärgning. Den metoden är inte lika skonsam, fast det kan i många fall vara mer effektivt än en äkta avfärgningsprodukt.
Blandningen till en sådan avfärgning brukar vara: 1 del blonderingspulver, 1 del väteperoxid, 1 del balsam.

Oavsett vilken metod du har använt dig av kan du färga eller tona håret direkt efteråt. Kom bara ihåg att håret då är väldigt mottagligt för pigment. Det kan därför bli mörkare än det önskade resultatet. Välj i stället ett steg ljusare färg eller toning, så att du slipper upprepa avfärgningsprocessen ytterligare.

Om du gjort en toning själv hemma, leta efter ett shampo som innehåller "ammonium laurel sulfate" för att tvätta bort färgen snabbare. Fet inpackning är också effektivt, då det drar ur färgpigmenten ur hårstråna.


10. Värdefulla tips vid färgning:

Applicera lite vaselin eller annan fet kräm på huden runt hårfästet, såsom pannan, öron och nacken så slipper du färgfläckar som är svåra att få bort.

Använd alltid skyddshandskar när du hanterar hårfärg och liknande.

Skydda kläderna genom att lägga en handduk eller papper över axlarna.

Lika löser lika. Om du under färgning får färgfläckar på huden, försök först få bort dem med lite papper eller en handduk.
Om du inte använt vaselin eller fet kräm runt hårfästet och fått färgspill på huden, och av någon anledning inte försökt ta bort fläckarna på en gång, kan du prova med att använda färgen för att lösa upp dem vid ursköljning.
Shampo och tvål får nämligen färgen att bita sig hårdare fast i huden.
Men se till att jobba snabbt. Gnugga ordentligt och skölj omedelbart.vad är färgförändrande produkter, och hur fungerar de?

Hårstrået vid färgning
SÅ FUNGERAR OXIDERANDE HÅRFÄRG
När håret färgas eller bleks startar flera kemiska processer både parallellt, och efter varandra.

Svällt hår absorberar färg bättre
Ammoniak-vattenlösningen absorberas av håret och får det att svälla. Det öppnar upp håret så att färgpartiklar och andra ingredienser kan tränga in.

Bindningar
Färglösa förstadier till färgpigment reagerar med väteperoxid inuti håret och utvecklas till färdiga färgpigment. Väteperoxiden fungerar som ett hjälpämne till den kemiska bindningen.

Ljusa upp naturliga pigment
Väteperoxid tillsammans med blonderingspulver eller blonderingskräm bleker både hårets naturliga pigment och eventuella konstgjorda pigment.
Efter en blondering kan man i princip färga in med vilken färg som helst, eftersom tidigare pigment är helt eller delvis borttagna.
Hur ljust håret blir och vilken nyans det får påverkar man med hjälp av verkningstiden.

Vid en blondering går färgpigmenten alltid igenom röda och gula faser medan de bleks bort.

Det är viktigt att man ställer en diagnos på kundens hår före en blondering, såsom hårets kvalitet och tidigare behandlingar.färgat hår
PERMANENT HÅRFÄRG
Intensitet, glans och långvarighet är typiskt för permanenta hårfärger. Beroende på utgångsläget på håret kan man i princip färga med vilken nyans som helst. En vanlig oxidationsfärg kan dock inte ljusa upp mer än ett steg.
En permanent hårfärg skall du helst inte använda på redan färgat hår, eftersom det sliter för mycket.
Använd endast i utväxten.

Så fungerar det
Förstadier till färgämne bildar färgmolekyler och tillsammans med väteperoxid färgas hårstråna rakt igenom. Permanent hårfärg ljusar först upp pigmenten i håret en aning så att det uppnår rätt färgdjup. Därför är det möjligt att det färdiga resultatet kan bli ett steg ljusare.

Vid ljusarefärgning gör man helt enkelt håret ljusare än utgångsläget, men med max 1-2 steg. Håret kan vara hur mörkt som helst. Vid ljusarefärgning används 9% väteperoxid.

Ljusfärgning används för att få ett blont resultat, upp till 3-4 steg ljusare än utgångsläget. Håret skall då helst inte vara mörkare än ljusblont (en 8:a) för att få ett så snyggt resultat som möjligt. 12% väteperoxid används vid ljusfärgning.

De båda metoderna kräver ett ofärgat/otonat hår, det kan även fungera på ett blonderat hår, men det beror på hårets kvalitet.

Färgeffekt och hållbarhet
Med permanent hårfärg kan man uppnå ett lysande och varaktigt färgresultat. Täcker ofta grått hår väldigt bra. 


intensivtoning
INTENSIVTONING/LÄTTFÄRG
Intensivtoningarkan ha olika kemisk sammansättning, hållfasthet och verkningssätt. Färgmolekylerna tränger inte in lika djupt i håret som vid permanent hårfärgning. Intensivtoningar innehåller heller ingen ammoniak och bara en låg halt av oxidanter. Intensivtoningar innehåller oftast fler färgpigment än vad en permanent hårfärg.
Därför rekommenderas inte flera behandlingar med intensivtoning på längderna, eftersom det kan få färgen att "addera", alltså bli mörkare för varje gång.
Används till utväxt, och någon enstaka gång på längderna.

Så fungerar det
Små färglösa förstadier till färgämnesmolekyler tränger med hjälp av väteperoxiden in i håret och utvecklas där till färdiga färgpigment.

Färgeffekt och hållbarhet
Intensivtoningar ger ett glänsande färgskimmer som ligger nära den naturliga färgen eller ger en mörkare nyans. Håret pigmenteras dubbelt eftersom de kosmetiska pigmenten kompletterar de naturliga. En intensivtoning håller ca 20 tvättar.


tonat hår
FÄRGSCHAMPO OCH TONING
Färgshampo & toning
Katjonaktiva (plusladdade) färgpigment (röda, gula, blå) appliceras i fuktigt hår. När håret är fuktigt är fjällen i hårets fjällskikt glesa och uppsvällda och släpper in färgpigmenten mycket lättare än i torrt tillstånd. När håret sedan torkar lägger sig fjällen och håller fast färgpigmenten.
Beroende på hårtyp kan färgschampo & toning hålla ungefär 8 tvättar.
Toning kan du använda på hela håret för att hålla färgen fräsch.

Katjonaktiva färgämnen tränger alltså inte in i håret på egen hand, och inte längre in i håret än det yttersta skiktet. Därför kan färgschampo & toning bara addera färger till den naturliga hårfärgen, och t ex inte ljusfärga håret. Resultatet blir alltid mörkare, mer intensiv eller starkare än ursprungsfärgen vid en toning.

Kännetecken
Färgshampo & toning innehåller bara s k direktverkande färgämnen. De innehåller varken oxideringsmedel eller ammoniak.
De är även sura, så de fungerar ungefär som en inpackning för håret, eftersom de sluter hårstrået och gör att det känns väldigt slätt och blankt.