hairdresser

Arbete

Som frisör är det viktigt att se vilken frisyr som passar kundens ansikte och personlighet. Förutom intresse och blick för utseende bör du som frisör ha stor social kompetens. Det kan vara till stor fördel om du själv är öppen för förändringar både när det gäller frisyrer och hårfärger.

Som frisör klipper du hår, färgar, tonar och permanentar. Du kan klippa både kvinnor och män men kan ibland vara specialiserad som damfrisör eller herrfrisör. Föning såsom styling och läggning hör också till yrket.

För att ge rätt behandling måste du bland annat kunna bedöma hårets egenskaper, kvalité och kondition. Du bör också kunna se vad som passar kundens ansiktsform och personlighet.
Som frisör gör du hårförlängningar och långhårsuppsättningar samt klär brudar inför bröllop. Ex. fästa slöja och/eller krona. Frisören ger råd om hårvård och säljer hårvårdsprodukter som schampo, balsam och inpackningar.

Det är viktigt att hänga med lite i modet så att säga. Nya frisyrer och trender lanseras ständigt och nya arbetsmetoder och hårvårdspreparat kommer till. Det anordnas ofta fortbildningskurser, visningar och tävlingar för att underlätta för frisörerna att hålla sig uppdaterad om nyheter.

Arbetet som frisör kan vara påfrestande för nacke, axlar, rygg och ben. Kontakten med vissa preparat kan ge upphov till allergiska besvär.
Det är därför viktigt att använda rätt arbetsskor som avlastar mycket, använder rätt arbetsställning och viktigast av allt; använder skyddshandskar när du hanterar hårfärg, permanentvätska och liknande.

Tips! Använd sk. stödstrumpor ibland, de underlättar arbetet som oftast utförs stående.

Många frisörer är egna företagare med egen salong, andra hyr en stol på en salong. Som egen företagare måste du också kunna sköta bokföring, marknadsföring, inköp av material samt ansvara för eventuell anställd personal.

Arbetstiderna varierar beroende på var du arbetar. Vissa salonger har till exempel kvälls- och lördagsöppet.

Ett litet antal frisörer arbetar med peruker och toupéer


Utbildning

Grundutbildning finns inom gymnasieskolan på Hantverksprogrammet. Gesällbrev är ett vanligt krav i branschen. Efter grundutbildningen kan du även kvalificera dig för gesällprov genom lärlingsutbildning. Efter ytterligare sex års yrkespraktik kan du avlägga mästarprov.

Lärlingsutbildning kan förekomma som alternativ till gymnasieskolan, men möjligheten till lärlingsplats är beroende av hur stor efterfrågan på frisörer är.


Framtid

Arbetsmöjligheterna för frisörer varierar i landet. På en del håll finns det för många frisörer, medan det på andra håll finns en efterfrågan. Många frisörer startar eget.
Det blir allt vanligare att kombinera frisersalongen med annan verksamhet till exempel nagelvård eller hudvård för att bredda sig.


Att tänka på
  • Du bör ha blick för utseende och frisyrer
  • Du bör tycka om att prata med människor
  • Du bör vara öppen för förändringar och nyheter.
  • Arbetet kan vara fysiskt ansträngande.